Avatar

De vonk in de cloud

Ervaring, of beleving, daar gaat het vandaag de dag om. In winkels, bij evenementen, en natuurlijk ook op het werk. Als we samenwerken. Voor dat samenwerken maken we gebruik van de bekende middelen: telefoon, vergaderingen en apps om berichten te versturen, van traditionele e-mail tot WhatsApp. Allemaal losstaande ‘hulpmiddelen’ en dat komt de samenwerkingservaring – en de veiligheid – niet ten goede. En daar brengt de komst van Cisco Spark nu verandering in, dankzij een consistent gebruik van de cloud.

Om te beginnen door de mogelijkheden voor vergaderen, berichtenuitwisseling en telefoneren vanuit de cloud te leveren. Dat maakt het mogelijk met elk apparaat, van smartphone tot pc en van tablet tot videoconferencingsysteem, van deze nieuwe mogelijkheden gebruik te maken. Door samenwerking mogelijk te maken vanaf dit cloudplatform verandert ‘alles’.

Alles onder één noemer: de cloud

Spark is namelijk vanaf de grond opgebouwd om zeer goed beveiligde collaboration mogelijk te maken, die bovendien zeer plezierig is om te gebruiken. Zoals gezegd: tot nu gebruiken we allerlei losstaande tools voor virtuele vergaderingen, teamoverleg en het voeren van telefoongesprekken. Cisco Spark combineert deze tools eenvoudigweg en wel zo, dat het moeilijk te zeggen is waar de ene eindigt en de volgende begint. Het resultaat is een ononderbroken gebruikersbeleving van ‘collaboration’. Bijvoorbeeld: met één klik kan je een telefoongesprek omzetten in een videovergadering en met één swipe kan je een videovergadering overzetten van de speciale ruimte naar een mobiele telefoon en vandaar weer naar een andere ruimte. Zo hoeft niemand meer iets te missen. Een groot voordeel van de cloud is ook dat alle communicatie kan worden opgeslagen, zodat nieuwe teamleden de gehele communicatievoorgeschiedenis, inclusief gedeelde documenten, kunnen inzien.

Virtuele vergaderruimte

Spark zorgt ook voor de verbinding tussen telefooncentrale en de cloud. Zeker grote bedrijven hebben veel geïnvesteerd in telefoonsystemen. Cisco Spark Hybrid Services zorgt voor bijzondere mogelijkheden door deze apparatuur aan de cloud te koppelen.

Een voorbeeld van wat de Spark Hybrid Services nu kunnen doen als er vanaf een (Cisco) IP-telefoon wordt gebeld: zodra het nummer ingetoetst is, wordt er automatisch een vergadering gecreëerd in een zogeheten virtuele ‘Spark room’, waar beller en degene die gebeld wordt toegang toe hebben. In die room kan met één klik allerlei content worden gedeeld. Deze mogelijkheid wordt aangeduid met ‘zero touch meeting’ want niemand hoeft zo’n room zelf op te zetten of te gebruiken, maar als het nodig is staat alles al klaar.

De Spark-diensten kunnen zaken direct met elkaar verbinden, onder meer om vergaderingen nog veel gemakkelijker te plannen, ook vanaf een smartphone. Toets ‘@spark’ of ‘@webex’ in op de locatieregel van de uitnodiging voor een vergadering en Spark zorgt dat er een ‘room’ klaarstaat. In de uitnodiging komen bovendien automatisch alle details over de vergadering te staan.

Goed beveiligd

Alle verbindingen binnen Spark zijn end-to-end versleuteld. Dat betekent dat op geen enkele plek en op geen enkel moment de communicatiestromen leesbaar zijn voor derden. Het ‘key-management’ – het beheer van de sleutels die voor de versleuteling worden gebruikt – ligt volledig bij de klant, Cisco zit er niet tussen. Dat geeft een extra waarborg dat de versleutelde communicatie ook echt versleuteld blijft. Zeker voor grotere bedrijven of overheidsinstellingen een belangrijk aspect.

Ontwikkelaars krijgen de vrije hand

Met Spark krijgen ontwikkelaars de vrije hand, want ook van hen komen uitstekende ideeën. Zij krijgen de beschikking over krachtige, open API’s (application programming interfaces) waarmee innovatieve, aantrekkelijke apps zijn te maken die de waarde van Spark verder vergroten. Het zijn de ideale aanvullingen op de standaard tools die net zo makkelijk te gebruiken zijn als de apps waar gebruikers privé over beschikken.

Nieuwe functionaliteit is makkelijk toe te voegen, waarbij ontwikkelaars probleemloos de standaardvoorzieningen zoals video, spraak en het uitwisselen van content kunnen benutten. Ook koppelingen, met bijvoorbeeld Hosted Collaboration Services van Cisco zelf of met Salesforce, zijn mogelijk. Integratie met Saleforce kan er voor zorgen dat alles wat nodig is om een klantvraag te beantwoorden, door Spark wordt verzameld en klaargezet in een virtuele vergaderruimte.

Silo’s de wereld uit

Hiermee is Spark in feite een open en uniform ontwikkelplatform geworden voor collaboration vanaf elk device. Het belang van dit ontwikkelplatform blijkt uit de $150 miljoen die Cisco beschikbaar stelt voor softwareontwikkeling op Spark. Het is een end-to-end oplossing die bovendien naar wens is uit te breiden, zodat een organisatie ook werkelijk ontzorgd kan worden als het om collaboration gaat. Dat betekent ook dat nu nog moeilijk samenwerkende onderdelen binnen een organisatie, de zogenaamde silo’s, met deze oplossing veel makkelijker geïntegreerd kunnen werken. En dat is ook het uiteindelijke doel: Spark moet de beleving van de medewerkers zo eenvoudig en prettig mogelijk maken.

Originally Posted at: https://emear.thecisconetwork.com/site/content/lang/nl/id/5800