Avatar

I september samlade vi 600 kunder och partners på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för årets upplaga av Cisco Connect Stockholm. Årets tema var säker digitalisering.

Ett tema som kändes ganska självklart. Att digitaliseringen förändrar spelreglerna för näringslivet och den offentliga sektorn är ganska vedertaget och svenska organisationer i hela landet befinner sig idag på digitaliseringsresor. En spännande utveckling som innebär många möjligheter men också flera utmaningar. Att digitalisera en verksamhet innebär att man blir sårbar för till exempel cyberattacker, och därför är det oerhört viktigt att digitalisera med säkerhet i fokus.

Att säkerhet är en brännande utmaning återspeglas också bland våra kunder, när vi bad dem att lista ”vilka trender som kommer påverka deras företags IT-investeringar under de kommande tre åren” toppade Säkerhet/Riskhantering listan:

  1. Säkerhet/Riskhantering
  2. Automatisering
  3. Ökad datatrafik
  4. Molntjänster
  5. Internet of Things

En av talarna på årets Cisco Connect Stockholm var Martin Lee, en av världens främsta IT-säkerhetsexperter och ansvarig för säkerhetsforskning på Cisco Talos. Han pratade bland annat om hur cyberhotbilden kommer utvecklas framöver och konstaterade krasst att hotbilden kommer utvecklas i takt med att samhället fortsätter att digitaliseras. När organisationer och individer kopplar upp allt fler enheter och nätverk mot internet ökar också attackytorna, via till exempel sårbarheter i mjukvaran.

Och just den faktiska hotbilden var något vi diskuterade utförligt under Cisco Connect Stockholm, det är viktigt att belysa hotbilden för att vi alla ska förstå hur verkligheten ser ut och att cyberattacker inte bara är något som drabbar någon annan. Martin Lee och hans team på Cisco Talos stoppar varje dag mer än 20 miljarder hot mot våra kunders lösningar och de identifierar 1,5 miljoner nya skadliga programvaror. Det är minst sagt en ganska graverande verklighet.

Mot den bakgrunden var det inte konstigt att säkerhet var en utgångspunkt i alla samtal och presentationer under Cisco Connect Stockholm – oavsett om vi pratade hybridmoln, intuitiva nätverk eller hur man kan arbeta effektivare med data. Och det är just detta som är säker digitalisering för oss på Cisco – att oavsett vilken aspekt av digitaliseringsresan vi jobbar med så måste säkerhet vara en självklar del.

Cisco Connect Stockholm är slut för i år, men det innebär inte att vi känner oss klara med att prata säker digitalisering. På Cisco ser vi en säker och intelligent plattform som basen för digitaliseringsarbetet, en plattform som kan stödja en miljö med många olika moln och ger verksamheter möjlighet att använda data för att ta snabbare och bättre beslut. För oss är den plattformen det intuitiva nätverket, som möjliggör att organisationer kan automatisera och skala i takt med att allt fler enheter blir uppkopplade. Med säkerhet inbyggt överallt. Hela tiden. En förutsättning för att framtidssäkra våra kunders verksamhet.

Tveka inte att kontakta oss på Cisco Sverige ifall du vill diskutera er digitaliseringsresa och hur vi gemensamt kan göra den så säker som möjligt.

Per Samuelsson, Managing Director Cisco AB