Avatar

Ik sta bij Cisco aan het hoofd van ‘digitale versnelling’ in EMEAR en ik weet natuurlijk dat technologie de meest verbazingwekkende dingen kan doen. Toch ben ik bijzonder enthousiast over 2018. Dit jaar wordt een game changer voor technologie: het spel zal ingrijpend veranderen en volgens mij zijn dit de trends waarin geïnvesteerd moet worden als je digitaal voorop wil blijven lopen.

1. Zet data aan het werk 
Organisaties verzamelen nu meer data dan een menselijk brein in een heel leven kan verwerken – of zelfs in meerdere levens. Daarom gebruiken we machine learning om die data overal vandaan te halen en te analyseren. Allemaal om ons te helpen de dingen beter te doen. Ziekenhuizen kunnen bijvoorbeeld door data te analyseren het beste moment aangeven waarop de artsen en de verpleging hun handen moeten wassen en checken of dat ook gebeurt. Banken kunnen problemen met hun mobiele apps opsporen en verhelpen voordat de gebruikers er last van hebben. De lijst is eindeloos.

2. Opnieuw uitvinden hoe het netwerk werkt
Honderden netwerkinstellingen met de hand doorvoeren? Dat is verleden tijd. Dit soort handmatig werk wordt in snel tempo geautomatiseerd. Het netwerk is nu te vergelijken met een zelfrijdende auto: je vertelt waar je heen wilt, de auto zoekt uit hoe je daar moet komen en brengt je er vervolgens naartoe. Vraag aan je netwerk om zich voor een nieuwe vestiging in te richten, en het komt voor elkaar – in milliseconden in plaats van uren.

3. Automatiseer je virtuele assistent
Stel je voor, je komt een meeting room binnen. De slimme kamer checkt je agenda en start precies op tijd je videovergadering. Je bent alleen, en daarom zet de kamer de verwarming iets hoger, zodat je comfortabel kunt vergaderen. Science fiction? Nee hoor, dit is nu al werkelijkheid.

4. Gebruik alle clouds
Het gaat niet meer om de migratie naar één specifieke cloud. Het gaat er nu om dingen in dнe cloud te plaatsen die daar het meest geschikt voor is. Dat kan een private cloud in het eigen datacenter zijn, een public cloud van één van de talloze aanbieders, of een combinatie daarvan. En heel belangrijk: de data kunnen veilig beheerd worden, waar ze zich ook bevinden, in één cloud of in honderd clouds.

5. Security in alles
Het is nu mogelijk om security overal in te bouwen. Zie hoe mensen en dingen zich gedragen, ontdek patronen en krijg een melding als er iets verandert. Bijvoorbeeld als een werknemer een bestand naar een onbekend IP-adres wil sturen, ziet het systeem dat direct. Dat maakt het mogelijk om een inbreuk op de security te voorkomen. Of op zijn minst om er sneller op te reageren.

Natuurlijk, al deze trends hangen met elkaar samen. Bedrijven die het goed doen in het digitale tijdperk zijn bedrijven die al deze vijf trends in de vingers hebben. Zie ze dus vooral niet als afzonderlijke trends. Samen geven ze vorm aan het digitale platform voor alles wat je als organisatie doet. Zeker in 2018!

Gordon Thomson, Managing Director of Digital Acceleration, EMEAR-regio, Cisco

Originally Posted at: https://emear.thecisconetwork.com/site/content/lang/nl/id/8449