Avatar

Cisco har presenterat strategin för ‘Framtidens Internet’ och visar upp marknadens mest ambitiösa ASIC-arkitektur.

Cisco presenterar idag en detaljerad vision bakom företagets strategi för att bygga ett nytt Internet. Man visar även upp en serie nya produkter som innebär teknologiska genombrott för att förverkliga applikationer och tjänster, som idag bara finns i utvecklares framtidsdrömmar.

Cisco visar bland annat upp Cisco Silicon OneTM, en unik ny ASIC-arkitektur för integrerade kretsar. Samtidigt lanseras Cisco 8000-serien, världens mest kraftfulla carrier class-routrar. Dessa är de första produkterna med den nya ASIC-arkitekturen. Produkterna kommer att lanseras på marknaden med en modern och anpassningsbar prismodell där kunder kan välja mellan komponenter, ”whitebox” och integrerade system för att bygga sina nätverk.

“Innovation kräver en fokuserad investering, det rätta teamet och en kultur som värdesätter fantasi”, säger Ciscos CEO och styrelseordförande Chuck Robbins. ”Vi är fast beslutna att förvandla industrin för att bygga ett nytt internet för 5G-eran. Våra senaste lösningar för ASIC, optik och mjukvara är exempel på den innovation vi driver. Med den hjälper vi våra kunder ligga steget före och skapa nya, banbrytande upplevelser för deras egna kunder och slutanvändare under årtionden framöver.”

Byggstenar för Framtidens Internet
Under 2020-talet kommer digitala upplevelser att skapas av nya avancerade teknologier – VR och AR, 16K-streaming, AI, 5G, kvantdatorer, adaptiv och prediktiv cybersäkerhet, intelligent IOT, och andra, ännu inte uppfunna tekniker. Nästa generations applikationer och tjänster kommer att innebära komplexitet på en nivå som dagens Internetinfrastruktur inte räcker till för att hantera.

För Cisco är dagens presentation kulmen på ett fem år långt strategiskt utvecklingsarbete med målet att bygga det Internet som framtiden kräver, och lösa de problem som begränsar dagens infrastrukturs kapacitet. Hårdvaran i framtidens Internet är mer kapacitetsstark men också mer enkel och kostnadseffektiv.

Ciscos strategi är baserad på utveckling och investeringar inom tre centrala tekniska områden – ASIC-arkitektur, nätverksoptik och mjukvara.

“Ciscos teknikstrategi handlar inte om nästa generation av ett enskilt produktområde. Vi har tillbringat de senaste åren med att investera i en mängd oberoende teknologier som vi tror kommer att konvergera i framtiden – och som i slutänden kommer att hjälpa oss lösa de svåraste problemen som hämmar den digitala utvecklingen. Detta är det mest ambitiösa utvecklingsprojekt företaget någonsin genomfört”, säger David Goeckeler, EVP och general manager, Networking and Security Business på Cisco.

Cisco Silicon One – banbrytande ASIC-arkitektur
Cisco Silicon One kommer att vara grunden i Ciscos routrar under 2020-talet, med prestanda på upp till 25 Terabits per sekund (Tbps) redan i närtid. Arkitekturen är anpassad för alla marknader med höga kapacitetskrav – exempelvis telekomoperatörer och molntjänstleverantörer. Redan den första generationen av Cisco Silicon One, Q100, tar sig över 10 Tbps i nätverksbandbredd utan att kompromissa med programmerbarhet, buffring, energieffektivitet, skalbarhet eller funktionalitet. Det är en enhetlig arkitektur som gör det möjligt för operatörer att kraftigt minska driftskostnaderna och snabbare skapa värde ur nya tjänster.

Cisco 8000 Series – första Silicon One-routrarna
Cisco 8000-serien är den första generationen routrar byggda med Cisco Silicon One Q100, och är gjord för att hjälpa operatörer och molnleverantörer att sänka kostnaderna för att bygga nätverken som ska driva 5G-, AI- och IOT-utvecklingen.  Routrarna är:

  • Optimerade för 400 Gbps och uppåt, med 10.8 Tbps kapacitet på en enda rackenhet.
  • Försedda med nätverksoperativsystemet Cisco IOS XR7 för enklare och mer kostnadseffektiv drift.
  • Utrustade med förstärkt cybersäkerhet för att möjliggöra realtidsinformation om tillförlitligheten i kritisk infrastrukur.
  • Kompakta och yteffektiva, för att erbjuda leverantörer hög kapacitet och skalbarhet med lägre krav på strömförsörjning och utrymme.

Optik för 400G
Ett nytt Internet kommer att vara beroende av fortsatta tekniska framsteg inom både ASIC-utveckling och nätverksoptik. Ciscos intellektuella kapital inom båda områdena är det mest avancerade på marknaden.  Det gör det möjligt för Cisco att säkerställa att optiken alltid kommer att vara fullt kompatibel med industristandard, fungera under alla förutsättningar och oavsett utrustning – även när porthastigheten går från 100G till 400G och ännu högre.

Pilotkunder
Bland de verksamheter som testat Cisco 8000-serien innan lansering finns Comcast, CenturyLink, Deutsche Telekom, Microsoft, NTTCom och STC.

Högupplösta bilder av produkterna och lanseringen, samt faktablad finns på denna länk från 18:30 den 11 december 2019 https://www.ciscodigitalnewsroom.com/.