Avatar

Cisco wil 15.000 leerlingen opleiden tot Junior Cyber Agent

Cisco’s Digitale Versnelling Nederland (DVN) programma en HackShield kondigen vandaag een nieuwe samenwerking aan waarbij ze als belangrijke partner worden toegevoegd aan het succesvolle project Hackshield dat in 2021 is gestart om basisschoolkinderen te gaan voorzien van kennis over cybersecurity. Door het interactieve gaming platform van HackShield leren kinderen tussen de 8 en 12 jaar spelenderwijs hoe zij zich kunnen wapenen tegen cybercriminaliteit en andere digitale gevaren zoals cyberpesten, online privacy en datalekken.

Toekomstige cyberhelden

Het leven van kinderen speelt zich voor een groot deel online af en toch is er nog maar weinig aandacht voor de gevaren die het internet met zich mee brengt. Het lesprogramma van HackShield brengt hier verandering in en is speciaal ontwikkeld zodat het aansluit op de belevingswereld van kinderen. Na het doorlopen van het lesprogramma, dat is vormgegeven als een spannende game, mogen de kinderen zichzelf echte Cyber Agents noemen. Het programma moedigt kinderen daarnaast ook aan om hun verworven cybersecurity kennis te delen met hun vriendjes, ouders en opa’s en oma’s.

Tim Murck, mede-oprichter van HackShield zegt over Cisco als nieuwe partner: “Het is fantastisch dat we ons samen in kunnen zetten voor educatie rondom cybersecurity. Het is namelijk écht belangrijk dat we kinderen op jonge leeftijd al bewust maken van de gevaren van cybercriminaliteit.”

Politie Nederland en de gemeente Amsterdam zijn voorgangers in de samenwerking en hebben ook als doel om jongeren online meer wegwijs te maken. “Jonge kinderen zijn digitaal vaardig, maar niet altijd digitaal weerbaar. Het is dus belangrijk dat we voorkomen dat kinderen online de fout ingaan en weten hoe zij op een veilige manier het internet kunnen inzetten en gebruiken om onder andere hun kennis te verbreden”, zegt Barend Frans, Cyberspecialist bij de politie Amsterdam.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst en in Amsterdam spelen er inmiddels al meer dan duizend Junior Cyber Agents HackShield thuis, maar ook in de klas en in de openbare bibliotheek. Op naar een veilige digitale toekomst met gelijke kansen voor jong (en oud)”, voegt Ger Baron, Directeur Digitalisering & Innovatie en Chief Technology Officer van de gemeente Amsterdam hieraan toe.

Nederland veilig digitaal verder brengen 

De afgelopen vier jaar zijn kinderen door heel Nederland al aan de slag gegaan met het lesprogramma van HackShield. Om nog meer kinderen te bereiken, staan maar liefst 300 werknemers van Cisco Nederland het komende jaar klaar om twee dagen les te geven over cybersecurity op verschillende basisscholen in Nederland.

Het initiatief van HackShield sluit naadloos aan bij de doelen van Cisco’s DVN programma. Dit inclusieve investeringsprogramma heeft als doel om Nederland veilig en duurzaam digitaal verder te brengen. Cybersecurity is daarbij een van de thema’s die behoren tot de aandachtspunten van het DVN-programma.

Hein Dekkers, Directeur DVN bij Cisco zegt over de samenwerking met HackShield: “In deze steeds verder digitaliserende wereld is cyberweerbaarheid een basisbehoefte. Samen met HackShield kunnen we nu ook de nieuwe generatie van de juiste kennis en tools voorzien om zo een veilige digitale samenleving te realiseren”.