Avatar
En zet daarmee de eerste stappen in het samenwerken met de security community
Tijdens SECCON NL, het eerste community event voor security-experts, werden inzichten gedeeld, netwerken opgebouwd en bovenal de eerste stappen gezet om samen te gaan werken met de Nederlandse security community om de weerbaarheid van Nederland een boost te geven.
Verschillende security-experts namen het podium om hun kennis en inzichten te delen over nieuwe manieren om kwetsbaarheden aan te pakken, geavanceerde cyberaanvallen te beperken en zelfs mogelijk te voorkomen.
“De digitale transitie gaat ontzettend snel”, zegt Michel Schaalje, Cyber Security lead Cisco Nederland. “Dat betekent ook dat het aantal en de vorm van digitale dreigingen zich net zo snel ontwikkelt. Om hier bestand tegen te zijn is het belangrijk dat de security community samen gaat werken, zodat we elkaar kunnen versterken.”
Ook deelnemende partijen verwelkomen SECCON NL. Wouter Hindriks, Security Architect bij Avit Group, zegt over het event: “Het is goed dat Cisco de security community bijeenbrengt. Het is belangrijk om kennis te delen en te leren van de ervaringen van anderen. Security is al lastig genoeg, laten we daarom waar mogelijk de samenwerking opzoeken tussen overheid, educatie, non-profit en het bedrijfsleven. Tenslotte hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen, namelijk de weerbaarheid van Nederland verhogen.”
“Het was ontzettend interessant om te horen waar de uitdagingen in het cyberlandschap liggen”, zegt Jan Heijdra, Security Specialist bij Cisco Nederland en één van de oprichters van de community. “En dat is ook precies de reden waarom we deze community in het leven hebben geroepen. Vaak gaan we pas samenwerken als het te laat is, met deze community willen we samenwerking vooraf stimuleren.”
Een van de besproken onderwerpen tijdens het event is de ‘security poverty line’. Dit is een ondergrens van basis securitymaatregelen waar kleinere bedrijven zich vaak gevaarlijk dichtbij bevinden omdat ze niet altijd beschikken over de juiste middelen, kennis en budget.
Volgens Wendy Nather, Head of Advisory CISOs van Cisco, is het overkomen van deze ‘security poverty line’, de grens wanneer bedrijven niet meer in staat zijn zichzelf effectief te beschermen, zowel een pragmatische als een morele noodzaak. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de ondergrens aan basis securitymaatregelen niet alleen een probleem bij kleine organisaties, het kan ook een probleem zijn bij grote organisaties. Nather zegt: “We moeten iedereen boven die ondergrens krijgen, want een aanval op één van ons treft ons allemaal. We moeten het eens worden over een gedefinieerde reeks basis securitymaatregelen als onderdeel van een collectieve verantwoordelijkheid.”