Avatar

Studenten bedenken interactief computerspel om vluchtelingen aan werk of opleiding te helpen

Amsterdam, 16 maart 2016 – Het team I AM (Interactive Assessment for Motivation) heeft vanmiddag de Student Creathon in Amsterdam gewonnen. Met een interactief computerspel willen de studenten de vaardigheden van vluchtelingen razendsnel in kaart brengen om daarmee passend werk of een geschikte opleiding voor hen te vinden. Het spel bevat sensors, camera’s en stressmeters waarmee de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de deelnemer gemeten wordt zodat behalve werk of een opleiding ook passende gezondheidszorg gezocht kan worden. Dat maakte Tineke Netelenbos Digital Champion en voorzitter van ECP zojuist bekend.

Ondersteund door experts uit het bedrijfsleven en het onderwijs bedachten 45 HBO en MBO studenten in groepen tijdens de Student Creathon in één werkdag praktische oplossingen om vluchtelingen aan werk of een opleiding te helpen. De plannen werden onder tijdsdruk in een snelkookpan bedacht en gesmeed tot concrete oplossingen waarbij vooral digitale vaardigheden moesten worden ingezet. De plannen werden gepresenteerd en gepitched waarna een jury van experts, waaronder Edwin Prinsen van Cisco hun oordeel velde.

Edwin Prinsen, Managing Director Cisco Nederland: “Het is heel belangrijk om studenten te stimuleren hun digitale vaardigheden te vergroten. Deze creathon biedt hen die kans ook omdat een groep  studenten van uiteenlopende opleidingen met verschillende achtergronden zich samen inzetten voor een actuele maatschappelijke uitdaging. In korte tijd hebben zij inventieve oplossingen bedacht geïnspireerd op ‘het internet van dingen’. De plannen die vandaag zijn ontwikkeld geven mij het volste vertrouwen dat zij ook de skills zullen ontwikkelen die nodig zijn om onze economie te laten groeien.” Het team I AM mag het winnende idee met ondersteuning van Cisco experts verder uitwerken.

Kracht van ICT

Ook Hans De Boer voorzitter van VNO-NCW was enthousiast en wil vluchtelingen perspectief bieden op integratie in de samenleving via werk. De Boer: "Deze creathon heeft grote maatschappelijke relevantie, het laat de kracht van ICT zien om de baankansen van vluchtelingen in Nederland te vergroten."

“Skilling up for the future

De Creathon werd georganiseerd op het Cisco Systems hoofdkantoor in Amsterdam als onderdeel van de “Skilling up for the future” conferentie in Scheveningen. Hier spraken ruim 200 internationale experts van het bedrijfsleven, politiek en overheid over noodzakelijke acties om digitale vaardigheden van de beroepsbevolking te ontwikkelen om daarmee de groei van de Europese economie en de werkgelegenheid aan te wakkeren. ECP platform voor de Informatie Samenleving organiseerde, in samenwerking met Digital Europe en in opdracht van de Europese Commissie de internationale conferentie over digitale vaardigheden voor de toekomst. De conferentie is mogelijk gemaakt door Amazon Web Services, Cisco en Oracle Academy.

De 45 deelnemende studenten aan de Student Creathon studeren aan de Haagse Hogeschool, Hogeschool Utrecht, The APP Academy, ROC Graafschap College, ROC van Amsterdam en ROC Nova College. Studierichtingen: HBO: IT, Economie, The App Academie: App Developers, MBO niveau4: Netwerkbeheer, Applicatie Ontwikkelaar.

De Student Creathon is een initiatief van Cisco Systems.

Over Cisco

Cisco is wereldwijd leider in IT en helpt organisaties optimaal gebruik te maken van de kansen van morgen, door te laten zien wat er mogelijk is door zaken te verbinden die voorheen niet verbonden waren. Kijk voor het laatste nieuws op http://thenetwork.cisco.com. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.nl en voor mobiele gebruikers via http://m.cisco.nl. Nieuws, achtergronden en foto’s vindt u op de EMEAR Network: http://ciscoemearnetwork.com of in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com  

Over ECP

ECP is een neutraal platform van bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties en heeft tot doel het gebruik van ICT in de Nederlandse samenleving te versterken. Er wordt gezamenlijk nagedacht over een visie op Nederland als informatiesamenleving. ECP koppelt hieraan concrete activiteiten en projecten. ICT maakt nieuwe vormen van (samen)werken mogelijk en verbindt mensen, bedrijven, overheden en markten. ECP richt zich op het versterken van de positie van ICT in de samenleving. Meer informatie op www.ecp.nl

Persvragen;

Iris Mulder, Cisco Nederland

0641844279

 

Originally Posted at: https://emear.thecisconetwork.com/site/content/lang/nl/id/5383